Rastipukkien rakentamisesta vastaa ratamestari, joka ohjeistaa rakennuspuuhiin osallistuvia ja mahdollisuuksien mukaan määrittää rastipukkien paikat. Rastipukki ei yleensä löydy rastimääritteen mukaisesta paikasta, koska se paikka kuuluu rastilipulle. Pukin onkin parempi sijaita selvästi irti rastikohteesta, koska tämä sijoittelu mahdollistaa molemminpuolisen leimaamisen. Vaikka rastipukin paikka olisi tarkoin suunniteltu, sitä voi joutua muuttamaan, jos pukkia ei saa juntattua maahan suunniteltuun paikkaan kallion tai kivien vuoksi.
Pukkien rakenteista ja sijoittelusta on olemassa Suomen Suunnistusliiton julkaisema ohje. Rastipukkien rakentamisessa pääsee kuitenkin toteuttamaan luovuuttaan ohjeiden asettamien reunaehtojen sisällä.
Rastipukin tekijä kantaa mukanaan varustearsenaalia. Suositeltavia varusteita ovat ainakin: työkäsineet, saha, terävä kirves, vyölaukku nauloille ja/tai ruuveille, vasara, akkuporakone vara-akulla sekä tietenkin kartta ja iso tussi, jolla voi merkitä rastikoodin rastipukkiin.
Rastipukit rakennetaan metsästä löytyvästä materiaalista, pois lukien naulat ja ruuvit sekä mahdollinen rautalanka. Kaikki metsään viety pitää kerätä kilpailun jälkeen pois.
Peruspukin rakenne on yksinkertainen: kaksi pystypuuta on juntattu maahan ja vaakapuu on naulattu pystypuiden päihin. Niin sanotut ekopukit ovat rastikohteen läheisyydestä löytyviä kaatuneita puita, joiden paikallaan pysyminen varmistetaan ja joihin veistetään paikka rastileimasimille.
![]() |
Ekopukiksi sopiva maapuu |
Rastilipun seipääksi sopii hieman aurauskeppiä vahvempi riuku ja rastipukkimateriaaliksi käy parhaiten noin ranteen paksuinen ranka. Raaka-aineen on oltava riittävän tuoretta, jotta pukki ei pääse hajoamaan helposti. Toisinaan sopivaa pukkimateriaalia joutuu etsimään ja kantamaan tai raahaamaan rastipisteen tuntumaan kaukaakin. Eläviä puita ei sovi katkoa tähän tarkoitukseen eikä niihin voi myöskään kiinnittää rastipukin osia naulalla tai ruuvilla.
Rastipukkien rakentelu käy toimistotyöntekijälle voimaharjoittelusta ja samalla pääsee myös harjoittelemaan suunnistusta. Se siis hyödyttää myös pukkien rakentajaa, ei pelkästään suunnistuskilpailuun osallistuvia.